#09 Creativiteit is een gezonde verslaving die we goed kunnen gebruiken – met Jos Laugs
Jos Laugs, ontwerper, architect en docent aan de kunstacademie van Maastricht. Daarnaast is hij veel bezig met creativiteit en probeert hij op allerlei manieren creativiteit aan te wakkeren in mensen en organisaties. Iets wat we in de wereld van lineair denken, waar we nu in leven, kei hard nodig hebben. Een zeer heftige persoonlijke gebeurtenis zorgde er voor dat dit zijn missie werd.
Onder andere, in deze aflevering:
- Waar komt Jos vandaan. Hoe is hij gevormd?
- Het leven is als een mikado spel, de stokjes vallen over elkaar, wat daar belangrijkpunt zijn de kruispunt. In feite zijn al jou kruispunten in het leven, die bepalen jou kompas.
- Hoe hij via Cradle2Cradle meer interesse kreeg in creativiteit als onderwerp.
- Waarom hersenen eigenlijk ontzettend lui zijn.
- Hoe meneer Ford, ervoor heeft gezorgd dat er productie-systemen in werden gevoerd. En waarom dat dat heel slecht was voor de creativiteit voor de medewerkers.
- Het onderwijs heeft zich gericht op het mensen klaar maken met specifieke kennis.
- Wat houdt dat op langere termijn in: dat onze hersenen een vrij zwak orgaan worden. De hele creativiteit wordt uitgeschakeld.
- Mensen weten steeds meer over steeds minder, ze komen niet tot creatieve oplossingen.
- Alle veranderingen van tegenwoordig vormen samen ook een sneeuwbal effect. Een stroomversnelling. Maar de hersenen kunnen dat niet bijhouden, want wij zijn opgevoed met lineair denken.
- Juist nu is de creativiteit ontzettend belangrijk.
- Er word in het onderwijs weinig aandacht besteed aan creativiteit. Terwijl dat eigenlijk de belangrijkste eigenschap die we nu nodig hebben.
- Hoe creativiteit kan werken als een zeer gezonde verslaving.
- Wat wil je als mens?